Lån

Idag tar fler och fler svenskar olika typer av lån. Definitionen av lån är att en privatperson lånar pengar och ingår ett juridiskt avtal. Med exempelvis en bank, ett låneinstitut eller annan kreditgivare. I korthet bygger alla låneavtal oavsett långivare på att lånesumman skall betalas tillbaka med ränta. Orsaken till att personer behöver låna större eller mindre summor pengar kan vara, bilköp, husköp eller bostadrättsköp.

Vid större lån kommer samtliga långivare att kräva någon form av säkerhet. Fast anställning eller annat bevis på att man har regelbunden inkomst brukar vara minimumkrav för att få låna större belopp. Om du själv inte anses tillräckligt kreditvärdig kan en borgenär eller en medlåntagare gå in som säkerhet. Vilket betyder att om du inte kan betala skulderna kommer borgenären eller medlåntagaren tvingas betala beloppet.

Olika typer av lån

Finns en rad olika typer av lån. Blancolån, hypotekslån, snabblån, privatlån, medlemslån, billån, pantbelåning och konsumtions lån. Oavsett kommer det alltid att kosta låntagaren pengar att låna – hur litet eller stort lånebeloppet än må vara. Lån kostar alltid pengar. Oberoende av vilket lån man tar kommer kreditgivaren göra en kreditprövning på låntagaren. Detta för att kontrollera eventuella betalningsanmärkningar och kreditvärdigheten hos låntagaren. Det som kan tilläggas är att blancolån ofta går under beteckningen privatlån. Dock är det samma sak – ett lån utan säkerhet. Hypotekslån är motsatsen till blancolån – banken tar exempelvis bostadsrätten/huset/bilen som säkerhet för lånet. På creddit.se kan du jämföra långivare som erbjuder blancolån i forma av snabblån och privatlån.

Amortering och avbetalningar

Beloppet som skall betalas tillbaka månadsvis på ett lån kallas amortering, här ingår även ränta. Rak amortering av lån. Det innebär att amorteringsdelen är konstant – samma belopp hela tiden. Lånutgiften minskar därmed över tid i takt med att kapitalskulden minskar. Annuitetslån är den andra varianten på amortering. Här erläggs ett konstant belopp på räntan och amortering. När räntedelen minskar i takt med att skulden betalas av så ökar amorteringsdelen – vilket medför att totala räntekostnaderna på ett annuitetslån blir något högre än vid rak amortering av lån. Skillnaden är marginell på lån med kortare löptider.