Starta företag

Att driva företag kan vara kul, arbetsamt och en dröm som äntligen blir till verklighet! Men det finns en hel del att tänka på innan man kavlar upp ärmarna och sätter igång. Steg ett är att ha en tydlig och välformulerad affärsplan. Skriv gärna ner affärsplanen redan i ett tidigt skede. Pröva den på vänner, familj och bekanta. Förstår de närmaste vännerna, familjen och bekanta den grundläggande affärsidén? En tydlig affärsplan som är lättförståelig redan från början sparar en hel del tid när den sedan skall förverkligas och praktiseras i verkligheten. Var inte rädd för att omvärdera, omprioriterar och förändra en del av affärsplanen – för att göra den så enkel och tydlig som möjlig. Flera framgångsrika företag har ofta en enkel, säljande och tydlig produkt eller tjänst. Tänk så här. En restaurang som serverar kinesiskt, svenskt och franskt på meny. Skapar endast osäkerhet hos matgästerna. För vad är det egentligen restaurangen profilerar sig som? Att ha en profilering som är tydlig är A och O när man skall starta ett företag. Enkelt, tydligt och säljande är förutsättningarna för att slå sig in på en marknad.

Checklista för egenföretagare

  1. Kartlägg och ta reda på konkurrenter samt hur förutsättningarna ser ut för din verksamhet och kundunderlag. Använd nätverket omkring dig. Ta kontakt med människor som du vet kan hjälpa eller har erfarenhet av specifikt liknande företagsverksamheter som du tänker starta upp.
  2. Sätt i dig i kundernas perspektiv. Varför skall de just komma till dig? Vad är det du erbjuder i produkter eller tjänster som sticker ut eller är bättre än andra konkurrenter? Utgå från kundernas behov eller önskemål och arbeta för att få kunderna tillfredsställda.
  3. Registrera domännamnet på internet. Skapa en hemsida. Var aktiv på sociala medier. Hitta på ett företagsnamn och ta gärna fram en logga. Tänk igenom vilken företagsform företaget skall drivas som. Enskild firma, ekonomisk förening eller aktiebolag?
  4. Konsulter som inte behöver en butikslokal kan ofta jobba hemifrån med hjälp av dator och telefon. Däremot kan det vara värt att fundera över att hyra ett kontorsrum för att separera jobb och fritid. Prio ett bör dock vara att hålla nere kostnaderna så mycket som möjligt. Då är det fördelaktigt att jobba hemifrån och slippa hyreskostnaden.

Bästa rådet för att starta eget. Gör det! Ingen vet egentligen hur framgångsrikt eller lyckat ditt företag kan bli. Bara genom att våga kommer framtiden påvisa hur bra företaget kommer att gå!